miércoles, 11 de mayo de 2016

Tipologia textual

Una tipologia textual és una forma d'organitzar la diversitat textual i de classificar els diferents textos. En total, trobem cinc tipus de textos:


-Text narratiu: explica uns fets que succeeixen a uns personatges. Està format per introducció, nuc i desenllaç. El text pot ser realista o de ficció i solen predominar verbs i substantius. El conte i la novel·la són alguns exemples de text narratiu.



-Text expositiu: es presenta un tema de forma objectiva i organitzada. Les parts d'aquest tipus de text són: presentació del tema, desenvolupament i conclusió. Una recepta o una notícia són exemples expositius.


-Text dialogat: consisteix en la conversa entre dues o més interlocutors. Ací predominen frases incompletes, exclamacions, interjeccions...El teatre és un exemple d'aquest tipus de text.



-Text descriptiu: és aquell que aporta informació sobre com són i quins són les característiques de persones, objectes, llocs, ambients, emocions, animals,etc... En aquest tipus de text destaca el predomini de substantius i adjectius. Un text científic és un exemple de text descriptiu.


El quint tipus de text és l'argumentatiu. Li dedicarem una entrada pròpia, doncs és un dels continguts específics del PLE i  anem a desenvolupar-ho més en profunditat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario